Ahhoz, hogy megőrizzük komfortérzetünket szükségünk van egy szerotonin (hidroxitriptamin) nevű neurotranszmitterre (idegi ingerületátvivő anyag). Enélkül valamiért nehezebb lenne kikelnünk az ágyból vagy látni az élet értelmét és talán fel is kötnénk magunkat az első fára, ezért a túlélésben fontos szerepet játszik: ettől érezzük boldognak magunkat. A szerotonin nem összekeverendő az endorfinnal, amely inkább az euforikus érzésért felelős, mint az általános jó közérzetért.
A szerotonin képződését tekintve triptofánból nyerjük (triptofán -> triptamin), de ez az anyag szerencsére a legtöbb ételben megtalálható, főként a csokiban, de például a halban, tojásban, babban, sajtban, csonthéjasokban (dió, mogyoró, stb.) is. Kiderült viszont, hogy akinek rövidebb az 5-HTT (5-hidroxitriptamin transzporter) génje, annak sajnos gondjai lehetnek a szerotonin felhasználásával, így egy kicsivel több csokira van szüksége a boldogsághoz. Itt a lényeg igazából az, hogy a depresszióra való hajlam örökölhető, de ugyebár nem kell egyből depressziósnak lennünk, csak azért mert nagyobb esélyünk van rá, mint másoknak. Ehelyett lehet például rendesen táplálkozni, kerülni az alacsony szénhidráttartalmú diétákat, mert azok még azt is kikészítik, akinek amúgy semmi baja sem lenne.
A depresszió ellen viszont nem csak kajával lehet harcolni, hanem létezik még számtalan más stratégia, amelyek kevésbé hizlalnak. Maradjanak velünk, a reklám után ez is kiderül!